Hungary

EPC Delegate:

Eszter Kovács
Hungarian Pony Club Association
6044 Kecskemet
PO Box 9
Hungary
Ph: 0036-703666494
Fax: 0036-76472701
keszter@poniklub.hu

National Federation:

Hungarian Equestrian Federation
Istvánmezei ut 1-3
1146 Budapest
Hungary
Ph: 361-4606950
Fax: 361-4606951
email: szabo.kriszta@lovasszövetseg.huA Póni Klub, vagy hivatalos nevén a Magyar Póni Klub Szövetség 2004-ben alakult. Elödje, a nagynev? brit Pony Club (www.pcuk.org) 2009-ben ünnepelte 80. születésnapját! Annak idején, 1929-ben Angliában azért alakult meg a szervezet, hogy a fiatalok körében népszerüsítse a lovassportokat, megszervezze a vadászlovaglásokon is részt vevö gyereklovasok oktatását. 80 év alatt hatalmas fejlödésen ment keresztül a Pony Club. Csupán Angliában 45,000 tagja van, de a világ számos más országában is sorra alakultak hasonló gyermek lovas szervezetek. Nagyon sok jelenlegi olimpiai és világbajnok kezdte lovas pályafutását valamelyik helyi póni klubban, az egykori póni klubtagok közül még többen vállalnak szerepet a póni klub életében lovasoktatóként, vagy szül?ként.
2009. abból a szempontból is fontos évszám, hogy pontosan 20 éve alakult meg az európai gyereklovas szervezeteket összefogó Euro Pony Club. Az EPC keretein belül a tagországok – igy Magyarország – gyereklovasainak is lehetöségük van külföldi cseretáborokon, kisebb versenyeken részt venni, nyelvtudásukat és lovas ismereteiket egy távoli országban csiszolni. A magyar Póni Klub tagok az EPC révén jutnak el minden évben Franciaország legnagyobb amatörlovas versenyére, a Generali Open de France-ra, vagy a különféle tábor programokon keresztül Irországba, Németországba.
2004-ben a brit Pony Club és az Euro Pony Club segítségével jött létre a Magyar Póni Klub Szövetség. A Szövetség els?sorban azokat a lovasiskolákat (póni klubokat) tömöriti, amelyek részt vesznek a póni klubos versenyeken, vizsgákon, képzéseken. Versenyrendszerét, amelyben 4-21 éves korig indulhatnak a fiatal lovasok, az angol versenyszabályok alapján alakította ki, kiegészitve néhány magyar versenyszámmal, például az ülés szabályosságát, szépségét felmérö futószáras feladatokkal. Rendszeresen szerveznek versenyeket dijlovagló, dijugrató számokkal. A regionális egynapos versenyeken gyakran többféle versenyszámban lehet indulni – persze csak a szabályokban elöirt rend szerint. Nagyon népszerüek az ügyességi csapatversenyek: a szlalom, a pohárhordás, a zsákban ugrálás mindamellett, hogy vidám színfoltja a versenyeknek, ügyességet, rátermettséget követel a lovasoktól, igazi csapatokat kovácsol a résztvevökböl. A legügyesebbek military versenyeken is indulhatnak, vagy részt vehetnek póni galopp versenyeken.
A Magyar Póni Klub Szövetség hivatalos honlapja a www.poniklub.hu, innen tájékozódhattok a Póni Klubot érintö legfontosabb hírekr?l, eseményekr?l.